Besøg IDAs andre hjemmesider
Netværk og relationer

Relationscirklen – derfor er gode relationer på studiet vigtige

Et billede af en studiegruppe rundt om et rundt bord
Som studerende på en videregående uddannelse står du overfor både faglige og personlige udfordringer, der kan forme din fremtid. Et ofte overset, men afgørende element for faglig succes og trivsel på dit studie er opbygningen af gode relationer. Her er nogle centrale argumenter for, hvorfor det er værd at fokusere på.

Indholdsfortegnelse

  • Derfor bør du investere tid i dine studierelationer
  • 4 ting, som gode relationer kan give dig som studerende 
  • Brug relationscirklen og bliv klogere på dine relationer 
  • Dine relationskompetencer har stor betydning for gruppearbejde 

Derfor bør du investere tid i dine studierelationer

Bedre trivsel, udviklingspotentiale og en skarp hjerne. Der er mange årsager til at sikre gode relationer på studiet. Flere studier viser, at personer med gode relationer har et bedre helbred, lever længere og kommer sig hurtigere over fysisiske og psykiske sygdomme end personer med svage eller manglende relationer.  

Der er med andre ord en stærk sammenhæng mellem menneskers sociale relationer og deres fysiske og psykiske helbred. Faktisk er manglen på sociale relationer lige så stor en risikofaktor for helbredet som rygning, ekstremt alkoholforbrug, fysisk inaktivitet, dårlig kost og fedme.  

De her lidt ekstreme facts, vi kaster på bordet, er ikke for at skræmme dig, hvis du ikke føler, dit netværk er stort på studiet – det er blot en reminder om vigtigheden af relationer helt generelt. 

Og faktisk behøver du ikke have mange relationer. Det er sådan set nok at have to-tre personer i dit netværk, som kan nære din energi, udfordre dig og støtte dig.  

Når vi er i nære relationer udskilles oxytocin, som også kaldes kærligheds- eller samhørighedshormonet. Det sænker stresshormoner som kortisol og adrenalin, og det gør, at vi bliver bedre til at koncentrere os, vi bliver bedre til at lære, vi bliver mere kreative, og vi får en større tro på os selv. De positive effekter er ikke alene noget, der skaber trivsel og samhørighed, men det har også en effekt på det faglige. Du vil simpelthen blive bedre til at bearbejde al den information du som studerende bliver præsenteret for i løbet af en dag.
Sita Michael Bormann, Arbejdslivskonsulent i IDA.
Faktaboks

4 ting, som gode relationer kan give dig som studerende

Brug relationscirklen og bliv klogere på dine relationer

I IDA har udviklet et værktøj til dig, som kan hjælpe dig med at få et overblik over alle dine relationer. Du kan bruge relationscirklen til at finde ud af, hvor mange tætte, mindre tætte og fjerne relationer, du har. Du kan bruge cirklen ved at sætte dig et mål og se, hvilke relationer du skal fokusere mere eller mindre på for at opfylde det specifikke mål.  

Relationscirklen giver dig et godt overblik over dine relationer

Det kan være, du ønsker flere bekendtskaber i den nye by, du lige er flyttet til? Her kan du skrive navne ind på dem, du har en fjern relation til, men som bor tæt på dig. Er der nogle af dem, som du måske kan arbejde på at få tættere ind mod centrum og måske på længere sigt få en tæt relation til?  

Øvelsen her går ud på at udfylde de omkringliggende cirkler med de relationer, du har i din dagligdag både i dit studieliv/arbejdsliv (blå skrift) og i dit privatliv/fritidsliv (rød skrift).

Dine relationskompetencer har stor betydning for gruppearbejde

Ifølge Sita Michael Bormann er der en god grund til, at der er mange, der har svært ved det med relationerne.  

Man lærer jo ikke om relationskompetencer nogen steder. Studerende laver en masse gruppearbejde, men hvordan man indgår i en gruppe på en gode måde er jo ikke noget, der kommer af sig selv. Relationskompetencer er ikke på skemaet nogen steder i uddannelsessystemet.
Sita Michael Bormann, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Hun mener, det er vigtigt, at du får lavet nogle gruppekontrakter fra start, så rollerne og arbejdsopgaverne og ikke mindst forventninger bliver afstemt, når du indgår i et gruppearbejde eller bliver tilknyttet en studiegruppe. Ellers er kimen lagt til at gruppearbejdets kvalitet vil dale.  

På læreruddannelsen er de begyndt at undervise i relationskompetencer, og det kunne måske være noget, man også skulle kigge på ved STEM-uddannelserne.
Sita Michael Bormann, Arbejdslivskonsulent i IDA.

Uanset om du har mange gode eller få mindre gode relationer, er der altid en god grund til at kigge sine relationer igennem. Og hvis du mangler de sociale kompetencer til at få skabt relationer, er der heldigvis gode råd at hente på denne side 

Relateret

Ønsker du at udvide dit netværk og skabe flere studierelationer, der kan vise sig værdifulde nu og i fremtiden, så udnyt dine muligheder som studiemedlem herunder.
IDAs faglige netværk
Gennem et fagteknist netværk kan du udvide din horisont, møde ligesindede og dykke længere ned i dit professionelle område. Du har adgang til alle IDAs 70 netværk.
Stærke relationer skaber gode resultater
Forbedre dine relationelle færdigheder med dette kursus. Få indsigt i følelsesmæssig intelligens, effektiv kommunikation og konflikthåndtering.
Future STEM Leaders
Deltag i vores 5 dages talent- og udviklingsprogram, som giver dig et eftertragtet ledercertifikat og adgang til et eksklusivt, fagligt netværk inden for ledelse.
IDA STEM Students
IDA STEM Students er en studenterpolitiske organisation, som kæmper for at skabe de bedste vilkår for dig og dine medstuderende. Som frivillig i foreningen udvider du dit faglige netværk helt eksponentielt.
Meget mere netværk

Byg dit netværk op til fremtiden

Med et sundt netværk siger alle undersøgelser, at du har langt større chancer for at lande et job efter din uddannelse. Brug eventuelt vores mange events til at netværke.