Lev livet på SU: Sådan mestrer du budgettet som studerende
At være studerende på en videregående uddannelse kan være en fantastisk oplevelse, men det er ingen hemmelighed, at økonomien kan være stram.
Med den rette tilgang og nogle smarte tips kan du dog navigere gennem studielivet uden at gå på kompromis med sjov, læring og gode oplevelser.
I denne artikel dykker vi ned i kunsten af at lave et budget og deler nogle livsnødvendige tips til kunsten at leve på SU. Så kan du undgå at stå i situationen, hvor du har brugt alle dine penge inden måneden er halvejs.
Trin 1: Kend dine indtægter og udgifter
Det første skridt mod et solidt budget er at få styr på din økonomi. Start med at identificere din månedlige indkomst, primært din SU og eventuelle indtægter fra studiejob, legater eller andre kilder.
Herefter skal du opstille en oversigt over dine faste udgifter som husleje, mobilregning, forsikringer og transportomkostninger.
At have en klar forståelse af, hvor dine penge kommer fra og hvor de går hen, er afgørende for at undgå ubehagelige overraskelser. Det er også en god idé at finde ud af, hvornår på måneden du kan forvente indtægter og udgifter, så du kan planlægge at lægge til side eller vente med at købe noget, så du ikke pludselig står med minus på kontoen. Denne øvelse giver dit et overblik over om der måske er uhensigtsmæssige poster i økonomien. Det kan være abonnementer, du ikke bruger, eller transport, som kan gøres billigere.
Trin 2: Lav et realistisk budget
Når du har en ide om dine indkomster og udgifter, er det tid til at skabe en struktureret budgetplan.
Inddel dine udgifter i kategorier som bolig, mad, forsikringer, transport, uddannelse og underholdning.
Sæt en lille sum af til uforudsete udgifter – så er der ro på økonomien, hvis livet slår en krølle. Så står du ikke pludselig i den situation, hvor du overvejer, om du skal fravælge bedøvelsen hos tandlægen eller takke nej til en fælles madaften med læsegruppen pga. en stram økonomi.
Når du kender dine udgifter, kan du med fordel lave en budgetkonto, hvor du overfører et beløb af til dine faste udgifter. På den måde bliver du ikke lullet ind i en falsk tryghed om, hvor mange penge du reelt set har til rådighed hele måneden.
Se vores eksempel på et budget og lav dit eget ud fra skabelonen.
Du kan også bruge Lån & Spars online budgetberegner.
Trin 3: Prioritér din uddannelse
OK, du har nu fået budgettet er på plads! Nu kommer det allervigtigste: Prioriter din uddannelse.
Det er trods alt grunden til, at du er på dette eventyr! Sørg for at have midler til dine bøger, skriveredskaber og eventuelle andre uddannelsesrelaterede omkostninger. På lang sigt vil investeringen i din uddannelse betale sig ti gange fold.
Husk dog at være lidt snu og find ud af hvor du kan hoppe over, hvor gærdet er lavest. Mange er faldet i på 1. semester og har købt det allernyeste (og dyreste) inden for studiebøger og materialer.
Undersøg, om der ikke er en studerende, som vil af med deres bøger. Check YouTube eller andre læringsplatforme, om der ikke er kurser eller introvideoer inden for dit fag – de kan være et rigtigt godt supplement til undervisningen.
Og sidst, men ikke mindst; brug IDAs gratis studiekurser – hvis undervisningskurven er for stejl, så har du mulighed for at tage dem online, når du vil og hvor du vil. Og du får et bevis at sætte på CV efterfølgende.
Tips til at strække SUen:
- Madplanlægning er nøglen: Det kan virke fristende at spise ude eller bestille takeaway, men det kan hurtigt tære på din SU. Lav en madplan og køb ind en gang om ugen. Det er ikke kun økonomisk, det er også sundere. Og ja, det er en mom-line, men det kræver god energi at have overskud til studierne.
Brug også apps som Too Good to Go, hvor du får overskudsmad for en lille penge. Du kan også få måltidskasser fra Hello Fresh med rabat med dit IDA studiemedlemskab og dele udgiften med dine bofæller. - God brug er genbrug: Når det kommer til bøger, møbler eller tøj, så overvej at købe brugt, hvis du ikke allerede er hoppet på den vogn. Genbrug er ikke kun godt for din pengepung, det er også godt for miljøet. Du finder fx ofte brugte studiebøger på dit studies FB-side eller intranet.
- Gå sammen om udgifter: Hvis du deler lejlighed med andre, kan I dele udgifter som internet, rengøringsartikler, og forsikringer. Hvis I også kan forpligte jer til fælles madlavning et par gange om måneden, så får I også mulighed at checke ind og se, hvad der rører sig i hinandens liv foruden at det er billigere at lave større måltider. Det er en win-win. Har du planlagt en rejse med bofællerne, så kan du tegne en rejseforsikring, der dækker jer alle og dele udgifterne. Se mere under Rejseforsikring for studerende.
- Hold øje med studierabatter og medlemsfordele: Mange steder tilbyder studierabatter på alt fra transport til biografbilletter. Undersøg dine muligheder og udnyt dem til fulde. På vores medlemsfordelsside er der flere rabatter og gode deals, du kan få som studiemedlem. Hvis du bor i egen bolig, kan du få IDAs gratis indboforsikring for studerende.
- Studiejob og ekstra indtægter: Hvis dit studieskema tillader det, kan du søge studiejob, overveje at arbejde freelance eller finde små deltidsprojekter, der kan supplere din indkomst. Bare sørg for, at det ikke går ud over din studieindsats. Du kan enten prioritere at få et studierelateret job eller vælge noget mere løst, så du ikke er bundet til et antal timer om ugen, hvis du vil fokusere på dine studier. Studiejobs er vigtige, men du er på et fuldtidsstudie, og det kan lade mere eller mindre tid til andre aktiviteter – balancer dine overvejelser om økonomi med, om du får relevant erfaring eller oplevelser ud af det. Se, hvilke studiejobs der er i IDA Studiejobfinder lige nu.
- Minimalisme er det bæredygtige valg: Overvej at adoptere en minimalistisk livsstil. Færre materielle ting betyder færre udgifter. Tænk over, hvad du virkelig har brug for, før du køber noget.
- Spar på underholdningen: Det betyder ikke, at du skal holde op med at have det sjovt, men tænk mere på kvalitet end kvantitet. Find gratis eller billige underholdningsmuligheder som picnics, gåture, film- og spilaftener derhjemme med vennerne. Bibliotekerne har både spil til udlån og online film du får adgang til med et par klip per måned. Der er også et utal af gratis podcast serier og e-bøger/lydbøger, når du vil koble af (igen, biblioteket er din ven). Og så sparer du det tidsslugende streamingabonnement, som giver dårlig samvittighed, når du binger serie efter serie i en lang overspringshandling.
Balance er nøglen
At leve på SU handler ikke kun om at stramme bæltet, men om at finde den rette balance mellem fornuftig økonomi og livskvalitet.
Det er helt ok at unde dig selv en tur i byen, et godt måltid eller et par lækre sko en gang imellem, så længe det sker inden for de rammer, dit budget tillader.
Husk, at dette er din rejse, og det er helt normalt at støde på bump på vejen.
Lær af dine erfaringer, juster dit budget løbende og vær stolt af din evne til at jonglere studielivet og økonomisk ansvar.
Når du først har mestret kunsten af at leve på SU, vil du være klar til alle de spændende udfordringer, der venter dig både på og efter din uddannelse.