Et nej tak til fredagsbar, er bare et ja tak til noget andet
Sådan balancerer Juliane Falsig Hvid et krævende studie og det at være eliteatlet med kurs mod OL.
Juliane Falsig Hvid træner op til at kvalificere sig til OL 2024 i disciplinen 3000 meter forhindringsløb.
Af Anna Skovby Hansen
26-årige Juliane Falsig Hvid studerer sundhedsteknologi på deltid, så hun kan bruge flere af sine kræfter på det kursus, hun selv kalder for ”OL 2024 i Paris” i 3000 meter forhindringsløb. Et kursus, der kræver en tid på 9:22:99 minutter eller en topplacering på verdensranglisten.
Juliane Falsig Hvid har en fortid i militær femkamp, hvor der dystes i discipliner som skydning, svømning og løb med forhindringer. Herfra tog hun springet til 3000 meters forhindringsløb, og allerede efter et år stod hun på den største scene til VM i Budapest. Her fik hun dog den værst tænkelige VM-debut, da hun styrtede over en forhindring.
”Det viste sig at jeg havde brækket kæben. Jeg kunne godt mærke der var noget galt, jeg havde blod udover det hele. Men jeg overvejede slet ikke at stoppe, det var ikke en mulighed. Jeg er stolt af, at jeg løb videre.”
Hun lod sig ikke slå ud af styrtet, og siden satte hun personlig rekord og blev den næsthurtigste dansker i 3000 meter forhindringsforløb med en tid på 9:33:40.
Det kan være svært nok i sig selv at balancere studielivet, være social og dyrke en fritidsinteresse. Selvom Juliane kan have stressede perioder, så har hun fundet en formel der virker for hende. Det handler især om fokus, en struktureret hverdag, at kende sine egne begrænsninger og ikke mindst turde at drømme stort.
”Jeg vil gerne sige til alle andre studerende, der har gang i mange andre ting udover studiet – ja, studiet kan være pisse hårdt, men der skal stadig være plads til alt det andet, ligegyldigt om det er en sport eller noget helt andet,” siger Juliane Falsig Hvid.
Ikke et super-menneske
Juliane træner lige knap 20 timer om ugen, hun er ofte væk i længere perioder på træningslejre eller til stævner. Samtidig læser hun sundhedsteknologi på DTU på sit 5. semester, hvor hun har valgt at studere på deltid.
”I takt med at jeg er blevet bedre til sporten, har jeg skruet lidt ned for studiet. Jeg er ikke et supermenneske, så jeg kan ikke være 100 procent til stede begge steder på samme tid.”Juliane har ikke kun valgt at studere på deltid for at få mere tid til sin træning. Det handler også om, at hun vil have mulighed for at fordybe sig og få gode karakterer på studiet.
”Jeg har overvejet at sætte studiet helt på pause, men jeg synes det er dejligt at have noget at træne sin hjerne med, så man ikke går helt i stå – og har en hverdag, der også kører med noget andet end kun sig selv og sin træning.”
Juliane Falsig Hvid studerer sundhedsteknologi på 5. semester på DTU.
Samtidig har sporten givet hende et mindset, hun kan bruge på studiet, når eksamensperioderne rammer og det hele bliver ekstra hårdt.
”Hvis man siger til sig selv ej det går ikke, jeg falder, jeg kan slet ikke løbe så hurtigt, så er det klart, at man ikke kan. Det samme hvis man sidder til en eksamen og tænker; det kan jeg ikke finde ud af eller jeg er så dårlig til det her, så er der større chance for at det går dårligt.”
“Man skal træne kroppen på samme måde som man skal træne hjernen.”
Juliane Falsig Hvid,
Eliteatlet og studerende
Fredagsbar VS atletikbanen
Det kan godt være Juliane har måtte fravælge fredagsbar og fester på studiet, men det betyder ikke at hun har fravalgt et socialt liv.
”Der er mange der vil se det som, at man fravælger nogle sociale ting, men for mig er det bare, at jeg tilvælger noget andet.”
Det er en stor motivationsfaktor for Juliane, at der er et socialt element ved at komme til træning.
”Jeg kommer til træning for at have det sjovt med mine venner, det er langt federe, end hvis man kommer til træning bare fordi man skal løbe en bestemt tid, så ryger der lidt af det sjove fra det.”
Juliane Falsig Hvid træner sammen med sin træningsmakker.
Vejen til OL: Plan A og B på plads
Juliane tror selv på en plads ved OL i 2024. Og der er to veje der kan få drømmen til at gå i opfyldelse.
Der er to måder at kvalificere sig til sommerens OL i Paris. Den første er ved at løbe de 3000 meters forhindringsløb under tidskravet på 9:22:99 minutter ved et officielt stævne. Den anden er ved at opnå en plads blandt de 36 hurtigste på verdensrangslisten ved løbende at opsamle point til atletikstævner.
”Plan A er jo selvfølgelig at løbe tidskravet, som er 9:22:99 minutter og det føler jeg godt jeg kan på et tidspunkt i denne sæson, og ellers er plan B at kvalificere sig på ranking”.
Første chance hun får til at kvalificere sig, er ved Diamond League i Kina, hvor hun løber to løb i henholdsvis Xiamen og Shanghai. Ellers får hun chancen igen ved EM.