Besøg IDAs andre hjemmesider

10 tips til din eksamensforberedelse

Få ro på til eksamen med disse tips fra IDAs karriererådgivning. De er baseret på vores samtaler med studerende og designet til at hjælpe dig til at komme igennem eksamensperioden og skabe de resultater, du ønsker.

1. Planlæg din tid
Dan dig selv et overblik over, hvad du skal nå inden eksamen. Lav derefter en realistisk plan over, hvordan du vil komme i mål. Husk at indlægge pauser. Hvis det hjælper dig at visualisere det, så kan du lave et Gantt chart med et valgfrit værktøj (mulighederne inkluderer Excel, Miro, Canva).

 

2. Sæt delmål
Lav realistiske delmål, som du gerne vil nå hver dag. Husk at fejre dig selv, når du har nået dem. Når du dem ikke, så kig på om delmålet kan brydes ned i mindre stykker. Her kan Pomodoro-teknikken hjælpe dig. Kort sagt handler det om at arbejde på en opgave i fire omgange på 25 minutter med indlagte pauser for hvert interval.

 

3. Ræk ud til medstuderende
Eksamensperioder kan føles utrolig ensomme. Brug dine medstuderende både til faglig sparring, men også til at give hinanden følelsen af, at I ikke er alene.

 

4. Overspringshandlinger er uundgåelige
Forsøg at se konstruktivt på overspringshandlingerne. Oplever du at overspringshandlingerne gør det svært for dig at fuldføre en opgave, så kig på om du har sat for høje mål for dig selv. Du husker bedre og lærer hurtigere ved at inddele din eksamenslæsning i kortere 30-45 min. intervaller.

 

5. Tag bøgerne med ud
Tag dine eksamensbøger (eller laptoppen) under armen og eksperimenter med andre læsesteder. Det kan fx være biblioteket, din lokale café, hjemme hos mormor eller et helt fjerde sted. Vær dog bevidst om, hvordan du bedst fokuserer. Det nytter ikke at sidde på en café, hvis du er lydsensitiv.

 

6. Tænk over eksamenstypen
Er det en mundtlig eksamen, kan det være en god idé at øve dig i at diskutere pensummet mundtligt og øve din præsentation igennem. Gerne med en anden studerende, der kan stille spørgsmål eller se din præstation fra en anden vinkel. Er det en skriftlig eksamen med opgaver, så husk at lave øvelserne, du har fået fra din underviser et par gange igennem semesteret og op til eksamen.

 

7. Tag utraditionelle metoder i brug
Husker du bedst visuelt, eller er du kørt træt i læsning, så kan det være en idé at farvekode noterne eller tegne et mindmap over pensum. Skal du lave en præsentation og er kreativ, kan du lave en grafisk fortælling af oplægget, som kan hjælpe dig at huske pointerne bedre end to siders noter i størrelse 8pt.

 

8. Vær din egen lærer
Lad som om du er til eksamen. Lav eksamensspørgsmål til dig selv. Det kan være mundtligt, skriftligt og praktisk. Gør det også sammen med din læsegruppe eller studievenner.

 

9. Pauserne er lige så vigtige som forberedelsen
Husk at planlægge pauser, hvor det handler om alt andet end din eksamen. Aftal at tage ud at drikke en øl med en ven, dyrk noget motion eller tag på brætspilscafé. Kom ud af dit hoved og lav noget, der giver din hjerne ro til at tænke på noget andet.

 

10. Få noget søvn
Hjernen har brug for at restituere. Og det gør den, når vi sover. Tænk på hjernen, som en muskel, der langsomt opbygges og bliver stærkere for hver øvelse med indlagte pauser. Når vi restituerer, så genopbygger vi. Det er her, vi lærer. Så husk at have overskud på søvnkontoen. Har du tankemylder og svært ved at sove, så kan en app som Headspace hjælpe dig.