Besøg IDAs andre hjemmesider
Studieteknik

Sådan kan kunstig intelligens hjælpe dig på studiet

Udviklingen og brugen af kunstig intelligens på studierne er voksende og har samtidig fået meget kritik med på vejen. Men bruger du AI på ansvarsfuld måde og med en kritisk sans for dens styrker og svagheder, så kan den nye teknologi være en stor hjælp. Her guider en ekspert dig til, hvordan en dag med AI ved din side kunne se ud.

Indholdsfortegnelse

  • De mange muligheder med kunstig intelligens
  • 7 måder AI kan lette din arbejdsbyrde på studiet
  • Hvordan en dag kan se ud med AI på studiet
  • Kunstig intelligens skal understøtte din læring
  • Sådan laver du de bedste prompts til AI for at få kvalificerede svar
AI på studierne

De mange muligheder med kunstig intelligens

Da ChatGPT gjorde sit indtog for et par år siden, gispede flere rektorer på gymnasier og videregående uddannelser rundt om i landet. For hvordan kan man kontrollere, at de studerende ikke snyder til eksamenerne, lød en af bekymringerne blandt andet. Men i stedet for at frygte, hvordan nye teknologier som ChatGPT ændrer den eksisterende måde at studere på de videregående uddannelser, så bør man kigge på de mange muligheder, som kunstig intelligens rummer. Det mener Christian Hendriksen, der er adjunkt på Institut på Produktion og Erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School, og som ved en hel masse om kunstig intelligens.

For der er mange måder, du kan bruge kunstig intelligens at hjælpe dig i studierne uden at gå imod uddannelsesstedets retningslinjer eller risikere at plagiere andres ekspertise, når du studerer.

Jeg ville ønske, at jeg havde en AI til at hjælpe mig med at planlægge min læseplan dengang jeg var studerende, siger Christian Hendriksen, om en af de mange muligheder som kunstig intelligens kan tilbyde dig som studerende.
Christian Hendriksen, adjunkt
Optimerede studier

7 måder AI kan lette din arbejdsbyrde på studiet

Få inspiration til, hvordan kunstig intelligens kan integreres i dine daglige rutiner på studierne, styrke organiseringen af arbejdsopgaver og lette faglig læring uden at gå på kompromis med uddannelsesstedernes guidelines eller misbruge værktøjet. Der er inkluderet eksempler under hver kategori, så du bedre kan se potentialet.

Få hjælp til at forstå komplekse emner eller finde relevante kilder og litteratur til dine opgaver.

Scenarie 1: Du skal skrive en rapport om maskinlæring, men du har svært ved at finde den nyeste forskning på området. Ved at bruge AI til at søge i videnskabelige databaser, får du præsenteret en liste over de mest relevante og opdaterede artikler, som sparer dig flere timers research. Nu har du et solidt udgangspunkt til din opgave.

Scenarie 2: I din astrofysikklasse kæmper du med at forstå et komplekst emne omkring kvantemekanik. Du bruger AI til at forklare konceptet på en måde, der er lettere at forstå, og den giver dig flere eksempler fra hverdagen, som hjælper dig med at relatere teorien til praksis.

Modtag forslag til struktur, formuleringer og idéer til dine skriftlige opgaver, essays eller rapporter.

Scenarie 1: Du skriver en opgave om optimering af vandforsyningssystemer og beder AI om hjælp til struktur. Den foreslår en opdeling med teknisk analyse, økonomisk vurdering og miljømæssige konsekvenser, samt hjælp til at formulere overgange mellem afsnittene.

Scenarie 2: Du arbejder på en rapport om robotteknologi i produktionslinjer og beder AI om forslag til struktur. AI’en anbefaler at starte med en teknisk beskrivelse og derefter analysere effekten på produktivitet og arbejdsmiljø, samtidig med at den hjælper med at formulere klare overgange.

Få tips til effektiv tidsstyring, studieplanlægning og eksamensforberedelse.

Scenarie 1: Du har eksaminer i både matematik og programmering om to uger, og dine forelæsninger ligger tæt op ad hinanden. Du beder AI om at lave en tidsplan, der tager højde for dine travle dage og dine personlige præferencer. AI’en foreslår at dedikere de første morgentimer til matematik og senere eftermiddag til programmering, med små pauser imellem. Det hjælper dig med at holde overblikket, så du når al forberedelse uden stress.

Scenarie 2: Du er en del af et gruppearbejde, hvor I har svært ved at koordinere tidspunkter for møder, fordi alle har forskellige skemaer. Du bruger en AI-baseret kalender til at samle alles tidsplaner og foreslå mødetider, hvor alle kan være med. På den måde undgår I at spilde tid på frem og tilbage-kommunikation.

Få forslag til notatteknikker og hjælp til at opsummere forelæsninger eller materiale fra pensum.

Scenarie 1: Du har en travl dag med mange forelæsninger og har ikke tid til at tage detaljerede noter. Efter forelæsningen bruger du AI til at lave en opsummering af de vigtigste pointer fra forelæsningen, baseret på de slides og noter, du har uploadet. Nu har du et kortfattet og brugbart dokument til din eksamensforberedelse.

Scenarie 2: Du læser en lang forskningsartikel om nanoteknologi, men har svært ved at holde styr på de vigtigste dele. AI’en hjælper dig med at fremhæve nøgleafsnit og lave et kort resume, som gør det nemt at genopfriske indholdet senere, uden at skulle læse hele artiklen igen.

Brug ChatGPT til at lave quizzer, spørgsmål eller simulere eksamenssituationer.

Scenarie 1: Din eksamen i termodynamik nærmer sig, og du vil gerne teste din forståelse af faget. Du beder AI om at generere en quiz med spørgsmål på forskellige sværhedsgrader, så du kan teste dine færdigheder og målrette din eksamenslæsning til de emner, hvor du har svagheder. Quizzen giver dig et realistisk billede af, hvor godt du er forberedt.

Scenarie 2: Du er nervøs for den mundtlige eksamen i datalogi og føler dig ikke ordentligt klædt på. Derfor beder du AI’en om at simulere en eksamenssituation. AI’en stiller dig spørgsmål om kerneteorier og praktiske eksempler, mens du svarer mundtligt. På den måde kan du øve dig på at formulere dine tanker klart under pres, hvilket giver dig mere selvtillid inden eksamen.

Få hjælp til at korrekturlæse og forbedre sprog, grammatik og stil i dine opgaver.

Scenarie 1: Du har skrevet et omfattende projekt om bæredygtig energi, men du er usikker på, om dit sprog er klart nok. AI’en gennemgår teksten og giver forslag til forbedringer i grammatik, sprogbrug og flow, hvilket gør dit projekt mere professionelt og lettere at læse. Du lærer også af feedbacken og bliver gradvist bedre til at skrive.

Scenarie 2: Du arbejder på en teknisk rapport om kredsløbsteori, men står over for problemer med at få den tekniske jargon til at lyde præcist og korrekt. Ved hjælp af AI kan du hurtigt tjekke, om dine formuleringer er klare og præcise, samtidig med at den hjælper dig med at variere dit sprog for at undgå gentagelser.

Modtag tips til at organisere og samarbejde effektivt i gruppeprojekter.

Scenarie 1: Din studiegruppe arbejder på et stort projekt om bæredygtigt byggeri, men der er udfordringer med at fordele opgaverne og holde styr på deadlines. Du bruger AI til at lave en plan, der opdeler projektet i mindre, håndterbare opgaver og tildeler dem til gruppemedlemmer baseret på deres styrker og præferencer. AI’en foreslår også en tidslinje for hvornår de enkelte opgaver skal være færdige, så alle kan følge med uden at blive overbebyrdet.

Scenarie 2: I din gruppeopgave om robotteknologi er der problemer med kommunikationen, da alle har forskellige opfattelser af, hvad der skal prioriteres. Du beder AI om at hjælpe med at skabe en fælles projektplan og foreslå strukturerede møder, hvor hvert gruppemedlem præsenterer sine opgaver og får feedback. AI’en giver også forslag til klare mål for hvert møde, så diskussionerne bliver fokuserede og produktive, hvilket øger effektiviteten i samarbejdet.

Et blik ind i fremtiden

Hvordan en dag kan se ud med AI på studiet

I det perfekte døgn som studerende med AI ved din side vil du starte med at læse pensumteksterne. Men kun én gang. For vi ved fra forskning, at det faktisk ikke hjælper at læse en tekst flere gange.

Når alle teksterne er læst, kan du prompte ChatGPT til at forstå begreber og fremhæve vigtige passager. Derefter går du til forelæsning, selvom der ikke er så mange af dem, fordi både studerende og undervisere ved, at alle har en AI til at hjælpe med at forstå stoffet. I stedet for envejskommunikation, kan man gå direkte til at diskutere teksterne, udvide gruppearbejdet, løse opgaver eller afsætte tid til sparring mellem undervisere og studerende. 

Når du sidder til en forelæsning, kan du spørge chatbotten til pointer som kommer frem i undervisningen. Eller bede den om at komme med et lille resume af en tekst, der bliver refereret til, og så gemme den som noter. 

Når forelæsningen er færdig, øvelsestimerne afviklet og du er hjemme igen, kan du se på det materiale, der skal læses den kommende tid. Her kan du bede kunstig intelligens om at lægge en plan for hvordan og hvornår du skal læse de her tekster. Dernæst kan du bede ChatGPT om at lave nogle eksamensspørgsmål til læsestoffet, så du er klar til selve eksamensforberedelsen, når den tid kommer. 

Vidste du:
At mange af IDAs netværk – herunder IDA IT – afholder en række webinarer og workshops om brugen af AI, som du kan deltage i og blive inspireret af. Se kommende events i vores arrangementskalender og meld dig til i dag.

Læring med AI

Kunstig intelligens skal understøtte din læring

Denne hverdag er ikke langt væk i fremtiden. Meget af det ovenstående kan man allerede nu, og hvis universiteterne kunne ændre deres struktur fra i morgen, så kunne mange af de ovennævnte ting sådan set godt realiseres allerede nu. Men det kræver en stor ændring på universiteterne, mener Christian Hendriksen. Han påpeger også, at det er vigtigt at huske på særligt en ting, når det kommer til kunstig intelligens og studielivet; det må ikke tage overhånd og blive til ukritisk brug. 

AI skal understøtte din læring og ikke tage fra din læring.
Christian Hendriksen, adjunkt

Der er allerede mange eksempler på, at der er et kønsbias både i brugen af og outputtet i kunstig intelligens. Undersøgelser viser, at mænd er langt mere tilbøjelige til at bruge AI i hverdagen end kvinder. Og forskere undersøger hvordan bias opererer i kunstig intelligens. Det behøver ikke at have påvirkning på din brug af AI, når du leder efter litteratur til dine studier, men vær alligevel kritisk over for det output, du får. Vær bevidst om, at datasættet er funderet i materiale fra internettet og dine prompts kan også have påvirkning på svarene du får. Sørg altid for at have andre kilder, hvis du bruger AI i studierne.

Christian Hendriksen ser dog et kæmpestort potentiale for, at AI kan frigive en masse ressourcer både for universitet og de studerende. Studieplanlægningen er et eksempel, hvor der i dag er en hel afdeling på universiteterne der sørger for det. Den opgave kan AI også løse for dig, og den kender endda dine rytmer og rutiner endnu bedre. Det kan derudover frigøre ressourcer fra vejlederne på studiet til at være mere i personlig kontakt med de studerende. 

Kunstig intelligens skal bruges på en måde, der optimerer tid til læringen, i stedet for at man bruger rigtig meget tid på alt det praktiske og logistiske. Her kan ChatGPT være en stor hjælp.
Christian Hendriksen, adjunkt
Prompting

Sådan laver du de bedste prompts til AI for at få kvalificerede svar

Når du bruger kunstig intelligens som ChatGPT til at støtte dig i dine studier, er det vigtigt at forstå, hvordan du formulerer dine forespørgsler – eller “prompts” – for at få de mest præcise og brugbare svar. Jo bedre din prompt er, jo mere kvalificeret vil svaret være. Vær også obs på, hvilke retningslinjer dit uddannelsessted har for brugen af kunstig intelligens.

Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at optimere dine prompts, så du kan få mest muligt ud af AI-værktøjet i din studiehverdag: 

 

  1. Vær specifik og detaljeret
    I stedet for at spørge bredt, som f.eks. “Forklar termodynamik,” kan du målrette dit spørgsmål: “Forklar forskellen mellem første og anden lov om termodynamik, og hvordan de anvendes i energiproduktion.”
    Når du er specifik, får du et mere fokuseret og præcist svar, der passer bedre til dit fagområde.
     
  2. Tilføj kontekst
    Hvis du arbejder på en opgave eller skal bruge AI til et bestemt studieformål, så nævn det i din prompt. F.eks.: “Jeg arbejder på en rapport om grøn energi. Kan du forklare, hvordan fotovoltaiske solceller virker og sammenligne dem med vindmølleenergi?”
    Det hjælper AI’en med at levere et svar, der er tilpasset netop det, du har brug for. 
  3. Bed om eksempler og anvendelser
    Teori kan ofte være tungt at forstå uden konkrete eksempler. F.eks.: “Forklar kvantemekanikken i forhold til partikelbevægelser, og giv et praktisk eksempel på, hvordan det anvendes i moderne teknologi.”
    Eksempler gør det lettere for dig at relatere teorien til virkelige situationer.
  4. Brug iterative prompts
    Nogle gange er det første svar fra AI ikke præcist nok. Hvis det sker, kan du tilføje detaljer og stille et opfølgende spørgsmål: “Kan du uddybe din forklaring på entropi i termodynamik, og hvordan det relaterer sig til energitabet i et lukket system?”
    På denne måde kan du forfine svaret til det, der giver mening i din specifikke sammenhæng.
  5. Spørg om tværfaglig sammenhæng
    Hvis du læser på tværs af forskellige fag, kan det være nyttigt at spørge om, hvordan et koncept fra én disciplin kan relateres til en anden. F.eks.: “Hvordan kan begrebet entropi i termodynamik relateres til informationsbehandling i computerteknologi?”
    Dette hjælper dig med at opnå en dybere forståelse på tværs af fagområder. 

Relateret

Hvis du synes, at denne artikel gav dig indsigt i studieteknikker, så kunne det være at du finder mere inspiration i andet indhold, som disse herunder:
IDA Campus - Intro til ChatGPT
Få et dybdegående kendskab til ChatGPT fra de grundlæggende chatbot-iteraktioner til avancerede funktioner. Idéelt til dig, der vil forstå kunstig intelligens og forbedre din digitale færdighede.
Få gode læsevaner fra starten
Hvor mange gange skal man læse en tekst for at forstå den fuldt ud? Og hvordan læser man egentlig en lang akademisk rapport på den bedste måde? Her er en guide til, hvordan du kan få de bedste læsevaner.
Tag de rigtige noter
At tage noter er ikke en simpel opgave, som alle bare kan finde ud af fra start, men en færdighed der skal læres. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan tage de bedste noter.
Syv gode råd til det effektive gruppearbejde
Det kan være en kæmpe bonus at have andre at løse opgaver sammen med, men det er også en kilde til stor frustration, når man ikke selv har valgt sine samarbejdspartnere. Her følger en guide til, hvordan du kan sikre dig et godt gruppearbejde.
Netværk - IDA IT
Vidste du, at du også kan blive en del af Danmarks stærkeste netværk for IT-professionelle imens du er studerende? Meld dig ind i dag og få viden om kunstig intelligens, adgang til arrangementer, workshops og et fagligt fællesskab med andre it-interesserede.
IDA hjælper dig videre

Er du klar til at komme i gang?

Som studiemedlem af IDA får du personlig rådgivning og aktuelle kurser, workshops og webinarer, der hjælper dig med at holde balance i studielivet.

Vi holder events over hele landet i studieteknik og i vores faglige fællesskaber finder du både inspiration og faglige input, du kan benytte dig af. Læs mere på vores temasider og medlemsfordele og få personlig rådgivning, når du har behov for konkret hjælp.