Hvad du bør vide, inden du går ph.d.-ruten
IDAs karriererådgiver, Majbrit Ølgaard, giver her sine bedste råd til, hvordan du finder ud af, om du skal gå ned ad den lange og renommerede Ph.d.-rute.
Ph.d. eller ej?
Det er både prestigefyldt og spændende at skrive en ph.d., og samtidig kan et være en måde at forlænge den velkendte studietid. Men for nogen kan det også være hårdt, langtrukkent, og er dermed helt sikkert ikke for alle, lige meget hvor klog du er.
At stå på tærsklen til den akademiske verden som nyuddannet kan sammenlignes med at betragte et landskab fyldt med uendelige muligheder. For mange unge akademikere er vejen efter deres uddannelse dog langt fra ligetil. På dette afgørende tidspunkt melder ofte spørgsmålet sig: Skal man drage ud på Ph.d.-rejsen, eller er der andre veje? Men hvordan afgør man egentlig, om en Ph.d. er den rette sti at forfølge?
“Forskellen er, om du rent faktisk er tiltrukket af en Ph.d. eller om der er noget andet, du gerne vil undgå, som for eksempel at skulle forlade universitetsverdenen. Men overvejer du en Ph.d., fordi du brænder for at blive klogere på et forskningsfelt, og fordi du elsker at være i laboratoriet eller at designe nye forsøg, som kan give ny viden, så er det en sund drivkraft, der kan få dig igennem de dage, hvor forsøgene ikke går som planlagt, eller når nyhedsværdien over at blive udvalgt til at lave en Ph.d., har lagt sig,” forklarer Majbrit Ølgaard, karrierekonsulent i IDA.
”Det er ret normalt at stå som nyuddannet, og føle sig overvældet, måske endda bange, over alle de muligheder der er på arbejdsmarkedet, og måske er der oveni en tvivl om, hvad du egentlig har lyst til. Derfor kan det at vælge en Ph.d. være et trygt valg, fordi man måske kender miljøet, sin vejleder, og så slipper man for at træde ud i det uvisse. Og hvis det er det, der ligger til grund for dit ønske om at skrive en Ph.d., så er der mere tale om en undvigelsesstrategi, det vil sige, at fokus er på det du ikke vil, og det giver bare ikke ret meget drivkraft til at komme godt igennem en Ph.d.” siger Majbrit Ølgaard, karrierekonsulent i IDA.
Fald ikke for smiger
Mens nogle vælger Ph.d.-ruten med en brændende indre motivation og en klar forståelse af, hvad den indebærer, vakler andre altså mellem ydre pres og personlige ønsker. Og så hjælper det heller ikke, at det at skrive en Ph.d. er prestigefyldt og fyldt med anerkendelse, hvilket derfor nemt kan påvirke det valg, man skal tage.
”Jeg har talt med mange nyuddannede, som rejser dilemmaet om de skal lave en Ph.d. eller ej, fordi de føler sig smigret over, at deres vejleder mener, at de er egnet til det. At føle sig udvalgt, set, og få at vide at man har et talent, er jo altid dejligt. På samme måde kan du opleve, at der er status i at blive udvalgt, og at du dermed bliver en del af de bedst uddannede i Danmark. Det kan være svært at sige nej tak til det,” siger Majbrit Ølgaard og forklarer, at i sådan en situation kan venner og især familie også beslutningen sværere, da man ofte vil opleve, at alle har en holdning.
”Her vil mit råd være; søg uvildig hjælp – ring f.eks. til IDAs karriererådgivning til en snak om valget. Som karriererådgiver er jeg jo ligeglad med, om du laver en Ph.d. eller ej. Men jeg er interesseret i, at du finder lige de opgaver, der passer bedst til dig.”
Har du evnerne?
Det er dog ikke kun motivationen, du skal have fokus på, hvis du overvejer at skrive en Ph.d. Selvom motivationen er vigtig, handler det lige så meget om dine evner og din personlighedstype.
”Du har sikker tænkt på, om din personlighed passer til tre år mere på uni. Så når du skal finde ud af, om den gør det, så tænk på, hvordan dine andre projektperioder på studiet har været. Specielt de projekter du har skrevet alene. Desværre er der ikke nogen, der har sørget for, at man kan skrive en Ph.d. to-og-to, så du skal være forberedt på, at det vil kræve noget selvstændighed,” siger Majbrit Ølgaard og fortsætter;
”Og hvis du får ondt i maven af at tænke på, hvordan det var at skrive speciale alene, så vil det være en god idé at overveje, hvad der skal til for, at det bliver en anden oplevelse at lave en Ph.d. Hvad skal være på plads i dit bagland, for at det bliver et godt forløb? Hvad har du brug for fra din vejleder? Hvordan skal du indrette din arbejdsdag? Sådan nogle ting er virkelig vigtige at tænke igennem, inden du beslutter dig.”
Hvad du bør overveje inden du går ph.d. vejen
Passion eller undvigelsesstrategi
Overvej, om din motivation skyldes en ægte passion for forskning og en interesse i at udvikle ny viden, eller om det for eksempel er en undvigelsesstrategi for at undgå det usikre jobmarked.
Pres og smiger
Vær opmærksom på ydre pres og smiger, da det at blive udvalgt og anerkendt kan påvirke dine valg.
Søg hjælp
Søg uvildig hjælp, som karriererådgivning, så du kan træffe beslutningen på et informeret grundlag.
Personlighed
Evaluer dine personlige evner og personlighedstype for at afgøre om du føler, at du er egnet til en ph.d.
Selvstændighed
Tænk på din evne til selvstændigt arbejde, og hvordan du kan forberede dig mentalt og praktisk til en ph.d.
Reflekter
Reflekter over dit tidligere projektarbejde, og hvordan du har håndteret selvstændige projekter for at afgøre, om ph.d.-arbejde passer til din profil.