Besøg IDAs andre hjemmesider

Års- og forskudsopgørelse: Hvad er det, og hvordan gør du?

Når du går fra SU til løn, forandrer din økonomi sig. Du får flere penge mellem hænderne og kan måske spare lidt op. Husk at rette dine informationer hos Skat, så du får et ordentligt fradrag – og ikke et skattesmæk. Men hvordan? Forstå det hele her.

I første job

Hvad er en forskuds- og årsopgørelse?

Forskellen på en forskuds- og en årsopgørelse er, at forskudsopgørelsen er en beregning for det kommende års indtægter, mens en årsopgørelse er et overblik over sidste års indtægter.  

Hvor en forskudsopgørelse kan justeres løbende, skal årsopgørelsen kun gøres op af skat en gang om året. 

 

Forskudsopgørelsen

Forskudsopgørelsen kommer i november og er det dokument, du selv skal justere løbende, hvis der sker forandringer i din økonomiske situation. Når du for eksempel stopper med at få SU og i stedet begynder at tjene penge, skal du rette til forskudsopgørelse.

I virkeligheden giver det jo ret god mening, at du ikke betaler det samme beløb i skat af en løn på 40.000, som du gør af SU på 8.000. Forskudsopgørelsen fortæller skat, hvor mange penge de skal trække hver måned og hvad dit fradrag bør være.
På skats hjemmeside har de typisk lavet en kladde til dig baseret på sidste års indtægter. Hvis din situation ikke ændrer sig overhovedet, behøver du typisk ikke gøre noget (selvom det er snedigt lige at se efter).

Du skal fx justere din forskudsopgørelse, når du:

  • Går op/ned i løn
  • Optager et lån
  • Har hjemmearbejdsdage
  • Stifter eller lukker en virksomhed

Skats guide til forskudsopgørelse, Skat.dk

Se og ret din forskudsopgørelse, Skat.dk

 

Årsopgørelsen

Årsopgørelsen kommer én gang om året i marts og handler om de penge, som du har tjent sidste år, modsat forskudsopgørelsen, som er de penge, du kommer til at tjene.  

Årsopgørelsen skal du ikke selv lave. Det gør Skat, som henter informationerne fra din bank og din arbejdsgiver. Årsopgørelsen fortæller, om du skal have penge tilbage i skat eller skal betale restskat. Du skal selv holde øje med, om der er blevet lavet en regnefejl og du for eksempel skal betale for meget tilbage til Skat. Som regel skal du ikke foretage dig noget som helst.  

Der er imidlertid et par undtagelser. Følgende skal du selv oplyse på årsopgørelsen: 

Kørselsfradrag, håndværkerfradrag, gevinst og tab af aktier, indtægter fra deleøkonomi, børnebidrag, ægtefællebidrag, kost og logi i dobbelt husførelse og arbejdstøj, faglitteratur mv.  

Fristen for at rette årsopgørelsen er typisk 1. maj.   

Se og ret din årsopgørelse, Skat.dk 

Brug for råd til investering eller skal du købe bolig for første gang?