Besøg IDAs andre hjemmesider

Sådan vælger du mellem to jobs

Nogle medlemmer af IDA kan pludselig stå med muligheden for at vælge mellem to jobs. Hvilke muligheder har man i den situation, og hvordan træffer man det rigtige valg?

Første job

Fra uni til job

Medlemmer af IDA er eftertragtede på jobmarkedet. Nogle har allerede fået job, mens de er på studiet – og går ledige i en kortere eller længere periode efter endt studie. Uanset hvad er det overvældende at skulle starte i et nyt job, men det kan være endnu mere overvældende at have muligheden for at vælge mellem to job. Skal man gå efter lønnen, geografi eller noget helt tredje? Det er beslutninger, som mange nye på jobmarkedet slet ikke er trænet i.

”De nyuddannede har været igennem et skolesystem, hvor der – sammenlignet med arbejdslivet – er forholdsvis få og tydelige valgmuligheder. Mange unge er blevet støttet og guidet af familien til at træffe valg gennem livet, og det er gjort med den allerbedste hensigt. Det betyder naturligvis, at mange ikke er trænet i at træffe valg på så stor skala,” siger Sanne Mattebjerg, der er karriererådgiver i IDA.

Og et valg mellem to jobs må sættes i kategorien store beslutninger. Det kan have stor indflydelse på din karriere og på dit privatliv, så selvfølgelig er det helt forståeligt, at det kan være nervepirrende. For hvad hvis du nu træffer det forkerte valg? Der er måske tankemylder i dit hoved, hvor du prøver at gennemtænke de forskellige scenarier. Transport, løn, arbejdstid, arbejdsopgaver og alt muligt andet. Oven i det er der de forventninger som kan komme ude fra.

”Der kan sagtens være pres i forhold til image. Det skal helst være et job i en top 20 virksomhed, der er kendt i hele verden. Men et anerkendt brand er bare ikke ensbetydende med, at man trives i hverdagen,” slår Sanne Mattebjerg fast.

Video: Sådan vælger du mellem to jobs

Gode råd

Opbyg et fagligt fundament

Hvis du er nyuddannet og står med to jobs på hånden, kan det være en god idé at gå efter den stilling, der giver dig nogle af de faglige, tekniske eller naturvidenskabelige kompetencer, som du har med dig fra studiet. Det er godt at få bygget dit faglige fundament op fra start og rutine i det, du rent faktisk har uddannet dig til.

Vælg efter kompetencer

En rettesnor kan også være at vælge dit næste job ud fra, hvad du er dygtig til, og hvad du kan lide at lave. Hvis du udelukkende vælger job ud fra, hvad der er strategisk klogt, så kan det betyde, at du skal arbejde med noget, der keder dig enormt, og så er det vanskeligt at holde motivationen oppe. Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvad dine styrker er, så se vores video ”Identificer, prioritér og målret dine kompetencer”

Det vigtigste her og nu

Lav en liste over, hvad der er betydningsfuldt for dig lige nu – både ift. Hverdagslivet og arbejdslivet. Det kan være, at du gerne vil arbejde i udlandet eller også er det vigtigt for dig med et fleksibelt job. Kig så på de to forskellige jobtilbud og sammenlign dem med din liste. Det kan være en god ide at vægte dine forskellige ønsker med en værdi fra 1-5, så du får overblik over, hvad der er ”nice to have” på ønskelisten og hvad der er ”need to have”.

Brug din mavefornemmelse

Når du har truffet en beslutning, så mærk efter hvordan mavefornemmelsen har det med den beslutning – den betyder ofte mere end du måske tror.

Hvad hvis jeg fortryder mit valg?

En del af livet er at tage beslutninger, som senere kan føles forkerte. Så er der ikke andet at gøre end at kigge fremad og se hvad man så kan gøre. I forhold til at fortryde en ansættelse, lige efter man har skrevet under, er der også muligheder, selvom det selvfølgelig godt kan have nogle økonomiske konsekvenser.

”Det er en situation, som vi ser nogle gange. Har man skrevet under på en aftale, så er den bindende, for så har man en aftale om en startdato. Får man tilbudt et andet job i mellemtiden, så er der rent juridisk en situation, hvor arbejdsgiveren kan gøre krav på en halv månedsløn, hvis man løber ud af aftalen. Det er dog meget sjældent, vi ser situationen, siger Nicole Sander Jensen,” juridisk konsulent hos IDA.

Generelt handler det om at være helt ærlig overfor ens nye leder, hvis man har fortrudt sin ansættelse. Det kan også være, at man bliver tilbudt et job, man vil fortryde at sige nej til, lige efter man er blevet ansat. Så må du gå tilbage til den oprindelige aftale og sige, at du er ked af det og så lave en aftale med din arbejdsgivere, hvor du måske kan få annulleret kontrakten og komme over i dit nye job hurtigere. Når alt kommer til alt, handler det bare om en ting.

”Vær ærlig og tydelig. Dialog er vejen frem, og så er det sjældent, at man ikke kan få lavet en aftale,” siger Nicole Sander Jensen.

Relateret
Brug for sparring om hvordan du vælger mellem to jobs?