RESEARCH: DERFOR SKAL DU ALTID RINGE PÅ JOBOPSLAGET

Hvis du stiller de rigtige spørgsmål, starter din jobsamtale allerede i telefonen. Bliv klogere på, hvilke spørgsmål du skal stille for at få et forspring.

Få personlig feedback her

 

Få noget at vide, som de andre ikke ved

Selv om du synes, at virksomheden har beskrevet det ledige job fint i deres stillingsopslag, skal du alligevel ringe og stille spørgsmål, inden du sender din ansøgning. Det giver dig et forspring i jagten på jobbet, da en opringning:

Giver dig mere viden om stillingen end angivet i opslaget

Gør det nemmere at målrette ansøgningen

Skaber opmærksomhed om dig som kandidat til stillingen

Det allervigtigste med din opringning er at få noget at vide, som andre kandidater ikke ved. Hvis du stiller de rigtige spørgsmål, vækker du interesse med det samme.

- Majbrit Ølgaard, karriererådgiver i IDA

Stil konkrete spørgsmål

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilke spørgsmål, du stiller. Hvis du stiller spørgsmål, du allerede kan få svar på i jobannoncen eller ringer uden egentlig at have noget at spørge om, men i håb om, at arbejdsgiveren kan huske dit navn, virker det selvsagt negativt.

 

1

Er der bestemte opgaver, der ligger og venter på at blive løst?

2

I omtaler en række opgaver i jobopslaget – hvilke vil jeg komme til at prioritere højest?

3

Hvad er succeskriterierne for de første måneder?

4

Hvilke faglige kvalifikationer kigger I særligt efter?

5

Er der nogle faglige kvalifikationer, der er afgørende?

 

 

Skab dialog

Majbrit foreslår, at du får gang i en lille dialog omkring de enkelte konkrete spørgsmål. Gjort rigtigt, vil din jobsamtale allerede starte i telefonen. Konkret foregår det ved, at du stiller dit spørgsmål, arbejdsgiveren svarer og du følger op med for eksempel at sige “Det lyder godt, det har jeg nemlig prøvet før, da jeg…”. I øvrigt skal du være forberedt på at svare på arbejdsgiverens spørgsmål, når du ringer. Det er nemlig ikke usædvanligt, at han eller hun spørger til, hvem du er, og så skal du være klar til at kunne præsentere dig.

 

Virksomhederne vil gerne ringes op

Konsulenthuset Ballisager har i deres Rekrutteringsanalyse fra 2016 spurgt virksomhederne om deres holdning til opringninger på jobopslag. Her er et udsnit af resultaterne:

1%

af virksomhederne vil IKKE ringes op af ansøgere

60%

af virksomhederne mener, at et godt opkald er kendetegnet ved, at der stilles spørgsmål, hvor svaret ikke fremgår af annoncen

66%

af virksomhederne oplever, at der bliver stillet relevante spørgsmål

Nævn samtale i ansøgning og CV

Endnu et godt råd er at huske at bruge oplysningerne fra samtalen i dit CV og i din ansøgning. CV’et justerer du, så det fremhæver dine kompetencer inden for de hovedområder, som arbejdsgiveren kigger efter. Og i ansøgningen skal du nævne, at du har talt med den person, der står nævnt i jobopslaget, og så referere til en eller to konkrete ting fra samtalen, hvor du kort beskriver din måde at gribe den opgave an på.