PRAKTISK ERFARING

Praktisk erfaring er en kæmpe fordel i følge din kommende arbejdsgiver! Kan du allerede under dit studie kaste nogle kroge i det virkelig liv, øger du sandsynligheden for at hale et fast job i land efter endt studieliv markant

En krog i virkeligheden

Er du som studerende i praktik, har et specialesamarbejde eller tager studiejob, har du ofte en fordel, når jobmarkedet kalder. Et fritidsjob som cafémedarbejder er dog heller aldrig irrelevant.

 

Hvis du kan kaste nogle kroge i det virkelig liv, mens du studerer, øger du du sandsynligheden for også at hale et fast job i land efter endt studieliv. Spørger man virksomheder, hvad de anbefaler, man gør som studerende for at blive klar til arbejdsmarkedet, scorer “arbejde ved siden af studiet” højest med 73 %.

 

“Virksomheder vægter praktisk brug af teoretisk viden meget højt, og hvis dit CV viser, at du eksempelvis har været ude i virkeligheden, så kan en arbejds se: Ok, hun kan ikke bare sidde med næsen i bøgerne, men kan faktisk omsætte viden til et output. Hun kender til forberedelse, samarbejde, deadlines – ja alt det man skal kunne på en arbejdsplads. Det er en kæmpe fordel,” siger karriererådgiver hos IDA, Sanne Mattebjerg.

Så mange virksomheder anbefaler…

73%

arbejde ved siden af studiet

41%

sørg for, at dit speciale/slutopgaven skrives i samarbejde med en virksomhed

34%

start jobsøgning i løbet af studietiden

Gode råd fra din karriererådgiver

»Når dit studiejob udløber eller du er ved at afslutte dit studie, skal du huske selv at sige det højt, hvis du ønsker at blive i virksomheden. Det er dit eget ansvar at lægge billet ind og ytre ønske. Du kan ikke forvente, at nogen bare gætter det. Træk chefen til side og sig: Jeg vil vildt gerne fortsætte her, og jeg forestiller mig, at jeg kan lave det og det. Peg selv på mulighederne og gør det i god tid, inden du skal stoppe,«

- Sanne Mattebjerg, IDA karriererådgiver

Hold linjen varm

Vil du gerne arbejde i den virksomhed, du er tilknyttet som studerende, så har du et forspring i og med, du allerede er et kendt ansigt.

 

“Det er jo ofte lettere for en arbejdsgiver at ansætte en, man kender i forvejen. De ved, hvad du står for fagligt og socialt. De har spist frokost med dig, du er koblet op på systemet, du kender kulturen og så videre,” siger Sanne, der understreger, at det selvfølgelig er vigtigt at gøre det godt,
mens man er der, og viser noget initiativ.

 

Hvis du er stoppet som studentermedhjælper, specialestuderende eller praktikant, er det en god idé at linjen varm, hvis du gerne vil tilbage i en fast stilling, når du har afsluttet din uddannelse.

 

“Prøv at bevare et link til stedet. Det kan være ved at tilbyde at præsentere dit specialeprojekt og ved at møde op fysisk, hvis du har et møde, eller bare at kigge forbi. Synlighed er godt,” siger Sanne.

 

Arbejdet på den lokale cafe kan også bruges!

En anden vigtig pointe er, at man siger det, hvis man gerne vil ansættes, når man er færdig med sit studie. For det bliver ikke nødvendigvis opdaget.

 

“Du skal huske selv at sige det højt. Det er dit eget ansvar at lægge billet ind og ytre ønske. Du kan ikke forvente, at nogen bare gætter det. Træk chefen til side og sig: Jeg vil vildt gerne fortsætte her, og jeg forestiller mig, at jeg kan lave det og det. Peg selv på mulighederne og gør det i god tid, inden du skal stoppe,” siger Sanne. Endelig slår hun fast, at du ikke skal fortvivle,
selvom du ikke lige har haft et super relevant studiejob.

 

“Nogle tænker: jeg har jo bare serveret brunch på en café. Ja, det kan godt være, men så oversæt det, du har lavet, til relevante kompetencer: Har du lavet vagtplaner? Så er der noget med koordinering. Har du talt kasse op? Der er noget med økonomiforståelse. Har du arbejdet sammen med mange. Der er noget med samarbejde. Der er faktisk ikke noget, der hedder irrelevant erhvervserfaring.”