Det er helt normalt at være spændt!
»Begå fejl, stil spørgsmål og tvivl alt det, du har brug for!« På tærsklen til arbejdsmarkedet er det almindeligt at reagere med tvivl på egne evner. Det er en afgørende fase, hvor du træder ud af din trygge puppe på studiet.
Du er der næsten. Kandidatgraden venter forude, men hvad så? Tiden op til, at man er færdig som studerende, kan være nervepirrende og afføde en masse tvivlsspørgsmål: Kan jeg mit fag godt nok? Er mine karakterer høje nok? Hvad nu hvis jeg ikke kan gøre den forskel, jeg gerne vil? Hvordan får jeg drømmejobbet? Og er det egentlig ok at være kræsen?
“Det er helt almindeligt at have alle de her tvivlsspørgsmål summende i hovedet. De kommer typisk i skiftet mellem bachelor og kandidat, og når man lige er ved at være klar til arbejdsmarkedet,” siger Sanne Mattebjerg, karriererådgiver i IDA.
Tvivlen udvikler dig
Hun minder om det generelt er positivt at stille spørgsmål og tvivle. Tvivlen er en drivkraft, som får os til at tænke, og den er med til at udvikle os som mennesker, siger hun.
“Hvis vi ikke tvivler, er det fordi, vi altid holder os på den sikre side. Eller prøver på det. For du kan ikke forudse alting, og det er en vigtig pointe: du er nødt til at prøve nogle ting af, før du opdager, hvad du vil. Det, du måske ikke regnede med, var noget for dig, kan vise sig at være det helt rigtige. Gå ind i dit nye arbejdsliv med åbent sind og afprøv nogle ting. Der er ingen færdig løsning.”
Så mange er ledige lige efter endt uddannelse…
Karakterer er mindre vigtige
Den hyppigste kilde til nervøsitet blandt nyuddannede er karakterer, siger Sanne. Mange tillægger karakterer på studiet stor betydning for deres muligheder på jobmarkedet. Også langt større betydning end berettiget.
“Mange er optagede af karakterer. Men virkeligheden er, at de ikke altid er afgørende. Selvfølgelig giver gode karakterer en fordel, men du kan sagtens få et godt arbejdsliv, selvom du ikke har de højeste karakterer. Sat på spidsen indikerer karakterer blot, at du kan opfylde kriterierne ved en universitetsopgave, men de siger nødvendigvis ikke noget om, hvorvidt du vil lykkes i et job,” siger Sanne.
Virksomhederne er da heller ikke særlig optaget af karakterer. I en undersøgelse fra i år lavet af Konsulenthuset Ballisager peger kun tre procent på, at man skal “slå på sit karaktergennemsnit i ansøgning og CV.”