
Jobsamtale
De bedste råd fra IDAs karriererådgivere

Hvilke spørgsmål kommer der til jobsamtalen?
Hvorfor har du søgt denne stilling?
Her er det godt at have et svar parat, som fortæller, at du har sat dig ind i virksomheden. Brug noget tid inden jobsamtalen på at researche hvilke værdier de har, hvad deres hovedformål er med det de laver – fx at komme med brugbare og kreative teknologiske løsninger til deres kunder. Brug disse til at fortælle dem, at du deler deres passion og gerne vil være en del af det, de har gang i.
Det allervigtigste er at svare ud fra virksomhedens perspektiv. Det er yderst usandsynligt, at de vil give dig jobbet, hvis du siger, at du udelukkende har søgt det for at tjene gode penge, fordi det ligger i nærheden af hvor du bor, eller at det kan gavne dine fremtidige karrieremuligheder.
Hvad er din største svaghed?
Når du besvarer dette spørgsmål, er der to vigtige elementer at have for øje. For det første: ingen er perfekte, og vi begår alle fejl. Vis, at du tør erkende at du kan møde udfordringer, men også at du er bevidste om dem. For det andet: Vis, at du har forstået, hvad jobbet går ud på. Det sikrer du dig ved at fremhæve en udfordring, som du møder i konkrete situationer, men som ikke er en af de afgørende kompetencer for at løse dette job.
Et svar kan fx lyde “Sommetider når teamet nærmer sig en deadline, kan jeg komme til at tage en beslutning hen over hovedet på mine kollegaer, for at nå i mål til tiden”. På den måde fortæller du om en svaghed, som samtidig kan vinkles som en styrke (idet det også er væsentligt at nå deadlines).
Hvad kan du gøre for os? Hvorfor skal vi ansætte dig? Hvad er dine styrker?
Så er det nu, du skal skinne som en stjerne! Vær stolt af det du har opnået indtil videre, hvad end det gælder succesoplevelser fra tidligere jobs, fra studieprojekter, fra en praktikplads eller lign. Fortæl og sælg dig selv – stil dig i et stærkt lys og fokusér primært på dine faglige kompetencer. Kom gerne med konkrete eksempler, og fortæl dem at qua dine færdigheder forestiller du dig at kunne hjælpe dem med X og Y i Z situationer 😊
Hvor meget forestiller du dig at skulle have i løn?
Det er meget almindeligt at blive spurgt ind til, hvor meget man forventer at få i løn. Her er det altid en god idé at researche hjemmefra, hvad andre i lignende stillinger med lignende erfaring får. Brug gerne IDA.dk.’s lønberegner. Gør det klart hjemmefra, hvad du minimum forventer, og hvad du maksimum kan tillade dig at be’ om. Når du kommer med dit udspil til jobsamtalen, kan du med fordel bruge argumenterne fra ovenstående spørgsmål. På den måde viser du, at du er klar over dine kompetencer, og hvad du kan tilbyde virksomheden. Sælg endelig ikke dig selv for billigt, så kan du nemt komme til at fremstå usikker på dig selv og dine kvalifikationer.
Hvor lang tid går der, før du performer i virksomheden?
Vær realistisk. Svar, at du forventer at det vil tage seks måneder til et år, før du har fuld viden om virksomheden, og inden dit fulde potentiale bliver udnyttet. Det afhænger selvfølgelig af hvilken type job det er, du skal udføre. Pas på med at virke usikker i denne type spørgsmål – hvordan du fremstår, når du svarer, vægter nok højere end dit egentlige svar.
Hvor lang tid kan vi forvente, at du vil arbejde for os?
Svar, at du er interesseret i en karriere i virksomheden, men at du også må indrømme, at det vil kræve, at du fortsat vil føle dig udfordret og har gode udviklingsmuligheder. På den made får begge parter noget ud af samarbejdet, og du viser, at du kender dit værd.
Hvad finder du mindst attraktivt ved den her stilling?
Det er en god idé ikke at bringe noget meget banebrydende op, men derimod fokusere på en minimal ulempe. Måske kommer du til at savne kantinen på dit universitet? Eller måske kommer du til at savne fællesskabet og dine kollegaer fra dit tidligere arbejde?