Gå nu på ægte sommerferie

Det har været et sært forår, og eksamenerne har også været som aldrig før. Men selvom sommeren kommer til at foregå i Danmark for de fleste af os i år, så skal en ting være, som det plejer: Ferien skal nydes fuldt og helt.

Måske har du et sommerferiejob ventende i kulissen, eller måske er der god plads i kalenderen hen over sommeren. Uanset set hvad, så anbefaler IDAs Arbejdslivskonsulent, Eva Jakobsen, at du sørger for at holde ordentligt ferie – i hvert fald noget af tiden.
Hun anbefaler at lave klare aftaler med dig selv om, hvornår der er ferie i kalenderen. Efter et forår med hjemmelæsning og hjemmearbejde, har mange nemlig vænnet sig til altid at være lidt i gang med at læse. Men det er ikke godt for sindet.

Læg den dårlige samvittighed væk

I stedet for at gå udenom din nye hjemmelæsningsplads hele sommeren, så pak skoletingene ordentligt væk og hold ferie, hvor du ikke stadig har hjemmekontoret stående.

Samtidig råder Eva Jakobsen også til, at du sætter den evige strøm af nyheder på pause og fx kun tjekker nyhedssites morgen og aften – eller endnu sjældnere.

“Vær kritisk med dit forbrug af skærm. Din hjerne bliver stort set lige så belastet af at deltage i spændende grupper om din yndlingshobby, som dit studie. Din hjerne har brug for nogle andre vitaminer, så læg din mobil væk et døgn, og mærk efter hvad det gør ved dig og din studietrætte hjerne,” forklarer Eva Jakobsen.

Lad være med at tro, at du bliver et helt andet menneske

Sommeren kan føles som et pusterum, men det kan også føles som en ny start. Og det kan give nogle tanker om, hvordan man gerne vil vende tilbage til studiet.

Hvis du har fået en ny idé til, hvordan du vil skrive og kategorisere dine noter, skal du selvfølgelig have lov til at gøre klar og købe nyt notehæfte inden studiestart.

Men nogle mennesker får de her ambitiøse idéer, hver gang de er væk fra undervisningen en tid. Og fordi vores hjerner også elsker at bruge planlægning og systemsætning som en slags overspringshandling, kan du risikere, at du bruger gode feriedage på at sætte alt i system til studiestarten – kun for at se hele systemet kollapse, når det viser sig, at du ikke begynder at læse fire timer om dagen som dit nye, flotte system forudsætter.

Vær realistisk, og hvis du ønsker at forbedre dine studievaner, så kig efter den mindste forandring, du kan gøre nemt, men som stadig kan have en forskel. Og gem den til studiestart.