Person der smiler

CV’ET

Dit CV har et eneste formål: At du bliver kaldt til samtale. Et godt CV er alfa og omega, når du søger job. Det skal være målrettet og have slagkraft, hvis du vil fange arbejdsgiverens interesse.

Få personlig feedback her

 

Sådan skriver du et godt CV

Som studerende og nyuddannet kan det være svært at sætte ord på dine erfaringer, da de naturligvis er færre end andre, der har været på arbejdsmarkedet i mange år. Virksomheder, der vil ansætte en yngre kandidat, er klar over, at der ikke er så meget erhvervserfaring i CV’et. Til gengæld har du en masse kompetencer fra din uddannelse, som du skal fokusere på. Derfor:

Beskriv din uddannelse i starten af CV’et

Vis din faglige viden ved at beskrive dit speciale samt relevante projekter fra din uddannelse

 

Vidste du?

Kilde: Udpluk fra ‘Rekrutteringsanalysen 2018’, Konsulenthuset Ballisager

80%

af virksomhederne læser CV’et først

65%

af virksomhederne synes, at standardmateriale er turn-off

83%

af virksomhederne læser profilteksten i et CV

CV’et har ingen facitliste

Der er ingen facitliste på, hvordan et CV skal se ud, og du kan opbygge dit CV på flere måder. En meget brugt metode er at lave et CV, der først fokuserer på de kompetencer, du har at tilbyde virksomheden, og derefter går kronologisk gennem uddannelse og arbejdserfaring.

Hurtig sortering

De personer, der skal vurdere dit CV, har kun ganske kort tid til at sortere de ofte mange ansøgere. Derfor ser virksomheden på, om CV’et stemmer overens med den profil, de har i tankerne, både fagligt og personligt.

Typisk vil de kigge efter en kort profiltekst, der fortæller om dine samlede kompetencer. Profilteksten skal være en kort sammenfatning af, hvad du forestiller dig, du kan bidrage med i virksomheden. Læseren skal have et hurtigt overblik over, hvad du er dygtig til, og det er vigtigt, at du nøje udvælger, hvad du vil skrive i profilteksten, så det bliver målrettet.

Øg dine chancer for at blive kaldt til samtale. Lad mig læse dit CV igennem, inden du sender det.

- Sanne Mattebjerg, karriererådgiver i IDA

Hvad er det vigtigste?

Når man spørger arbejdsgiverne om deres bedømmelse af ansøgernes CV, svarer et stort flertal af både private og offentlige virksomheder, at relevante eksempler på faglige og personlige kompetencer vægter mere end konkrete resultater i CV’et.

Det vil sige, at hvis der er arbejdsopgaver i jobbet, som du ikke har erfaring med, men som du har kompetencerne til at udføre, skal du nævne dem.

De bedste råd fra IDAs karriererådgivere

Sæt din jobsøgning i system. Planlæg hvad du laver og hvornår du skal lave det. Sæt mål, evaluér og tilpas.

- Majbrit Ølgaard

Vær tålmodig, nysgerrig og tal med andre jobsøgende om både op- og nedture. De genkender det og kan støtte dig.

- Sanne Mattebjerg

Brug dit netværk til at samle information, så du kan søge både uopfordret og opfordret. En nyuddannet jobsøgende bør sende 8-10 CV’er per uge, hvis det virkelig skal rykke.

- Majbrit Ølgaard